morkbla
ERP

IFS utmanar i nytt segment

Tittar vi på marknaden för affärssystem, så är leverantörer som Jeeves, Microsoft, Monitor, Pyramid och Visma vanligt förekommande bland företag med 50-250 anställda. Nu kommer dessa leverantörer möta konkurrens från ytterligare ett affärssystem: IFS har bestämt sig för att utveckla sin affärsmodell och arbeta med partners mot SME-segmentet.  

Det finns cirka 5000 ”medelstora företag”, med 50-250 anställda, i Sverige. Det utgör knappt 5 procent av alla företag i landet. Vidare finns det cirka 1000 ”stora företag”, med över 250 anställda. Av landets alla företag är det därför endast 6 procent som har fler än 50 anställda och det är bland dessa 6000 företag kampen står som hårdast bland de etablerade leverantörerna av affärssystem.

IFS har, efter några tuffa år i början på 2000-talet, varit sin strategi trogen och denna strategi har bland annat inneburit ett tydligt fokus på företag med en omsättning på 1 Miljard eller över. Med fokus på bransch och storlek på företag har IFS i många år utvecklats väl både i Skandinavien och internationellt. För att komma vidare i sin expansion har man nu för den Skandinaviska marknaden bestämt sig för att utöka partnermodellen. Modellen finns redan för företag med över 1 Miljard i omsättning, där Accenture är ett av partnerföretagen.

Nu går IFS vidare och öppnar upp för att börja konkurrera på SME-markanden också. Man gör det i ett första steg med Implema samt Novacura. Ytterligare några partners lär presenteras det närmsta halvåret. IFS är noga med att utveckla detta i en lugn och kontrollerad takt och i jämförelse med exempelvis Microsoft är strategin få men relativt stora partnerföretag. Implema var tidigt ute med att paketera SAP mot medelstora företag och har säkert alla chanser att kunna göra om samma sak med IFS. Novacura har en bakgrund med många ur personalen som tidigare arbetat på IFS och känner därmed produkten väl. Kommer IFS att lyckas med denna partnerstrategi? Svaret blir som vanligt att ”det får framtiden utvisa”, men förutsättningarna finns; en bred produkt, priser som vi bedömer konkurrenskraftiga och en partnerstrategi som bygger mer på kvalité än kvantitet.

 

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.