morkbla
ERP

Visma + TRIMMA = ?

I veckan offentliggjordes att den norska leverantören Visma har förvärvat den svenska leverantören TRIMMA. Egentligen finns det inget som förvånar i denna nyhet. Visma saknar systemerbjudande inom detta område och TRIMMA var en oslipad diamant. Jag gratulerar Visma till bra förvärv även om jag är osäker på hur detta påverkar framtiden för Trimma.

Trenden är tydlig. BI är ett prioriterat område inför framtiden. Vi är många som missionerat om att det redan idag finns tillräckligt med data i dagens affärssystem för att kunden ska kunna få insikt om nuläget och göra prognoser för att styra sin verksamhet. Trots detta upplever väldigt många kunder att affärssystemet saknar tillräckliga verktyg för att extrahera och presentera informationen. Många av leverantörerna ser Microsofts PowerBI som en pusselbit som löser detta och lägger allt fokus på att få in detta som ett komplement till sitt system. Jag är inte lika övertygad om att detta löser alla behov även om jag givetvis ser PowerBi som ett trevligt verktyg.

Att affärssystemsleverantörerna ska utveckla en egen BI-lösning som kan konkurrera med de fristående verktyg som finns på marknaden är uteslutet. Försök har gjorts av flera leverantörer men resultatet är väldigt blekt och kunderna brukar ändå föredra de fristående välutvecklade verktygen istället för ett ihopsnickrat halvmesyr även om det är inbyggt i grundsystemet. Följden blir att merparten av alla affärssystemsleverantörer behöver komplettera med något externt för att bli konkurrenskraftiga på analysdelen med följd att de fristående leverantörerna av BI-system blir ett hett villebråd.

TRIMMA är en liten svensk leverantör som i många år gått under radarn utan att få någon större uppmärksamhet i mediekanalerna. Det var egentligen först när ramavtalet med svenska staten blev klart som många fick upp ögonen för företaget och systemet. Vid detta tillfälle hade dock Trimma redan lång erfarenhet och en fin referenslista på kunder. Från att har varit ett ”källarföretag” har Trimma successivt vuxit och står idag redo för att ta ett betydligt större steg i sin utveckling. Ledning och styrning är på plats och den geografiska spridningen har inletts. Det är dessutom en stark produkt som förtjänar att spridas till en mycket bredare marknad. Möjligheterna är stora.

Sannolikt var TRIMMA en liten munsbit som var enkel för Visma att svälja och TRIMMA ser troligen Visma som en kapitalstark ägare med stor kundmassa och potential till många nya affärer. Utifrån detta perspektiv fanns det grunder för ett äktenskap. Samtidigt visare erfarenheterna att många äktenskap bygger på felaktiga förväntningar och där den förväntade synergin inte alltid uppstår. Visma har börjat få en stämpel som att enbart skaffa tillväxt via förvärv och därmed samlat ihop många system i sitt skafferi. Jag hoppas dock att förvärvet blir lyckat och att TRIMMA får de möjligheter som utmålats och kan börja skörda efter många års arbete.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.