VD-intervju med Implema

Jörgen Aronsson, VD Implema AB

Det svenska konsultbolaget Implema har med åren blivit en framgångsrik partner till SAP på den svenska marknaden. Efter många med fullt fokus på SAP har Implema valt att bredda sina tjänster till att även omfatta andra affärssystem. Vi har träffat Jörgen Aronsson, VD på Implema för att få information om nuläget och framtiden.

Vi har nyligen stängt 2015 och klivit över i ett nytt år. Hur gick det för Implema under 2015?
Svar: Vi slog all-time high 2015, vilket innebär en omsättning på 144 MSEK,  en tillväxtökning med 17% jämfört med fg år. Som återförsäljare satte vi också nytt rekord när det gäller licensförsäljning av SAP licenser under 2015.

Implema är sedan många år kända för att vara en skicklig SAP-implementatör. Ni har dock sedan några år tillbaka valt att börja med fler system. Vilka och varför?
Svar: Vi började under förra året jobba med IFS och Microsoft Dynamics AX. Anledningen är att allt fler kunder kontaktade oss för fråga om vi kunde hjälpa dem att byta deras affärssystem, även om det inte var SAP. Vi gjorde en analys över hur stor koppling våra metoder hade mot SAP och kom fram till att mycket av det vi utvecklat i form av metoder och kunnande i företags verksamhetsprocesser borde kunna användas också på andra affärssystem. Att vi valde dessa två byggde på vår analys att dessa två tillsammans med SAP kommer vara de ledande affärsystemplattformarna de närmaste åren.

Det finns redan flera exempel på konsultbolag som blivit ”varuhus” och erbjuder ett flertal olika affärssystem. Ser du inte en risk i att er spetskompetens inom SAP kan komma i skugga när ni också ska lägga tid på att skaffa och underhålla motsvarande kompetens på flera andra affärssystem?
Svar: Vi har med oss SAP i vår modersmjölk och jag ser liten risk att SAP skulle hamna i skuggan på Implema de närmaste åren. SAP lanserade ju förra året SAP S/4 HANA – uppföljaren till SAP R/3. Vi visade direkt att vi skall fortsätta vara den ledande aktören inom SAP i Sverige genom att vi gjorde den första installationen av SAP S/4 HANA i Norden under förra året. Vi har nyligen certifierat vårt Hostingcenter och teknikkonsulting för HANA och därmed lagt plattformen för att kunna hjälpa alla befintliga SAP kunder på svenska marknaden att ta steget till SAP S/4 HANA. Vi blev även förra året valda som årets partner av SAP, ett pris vi vunnit många gånger tidigare, och som vi kommer fortsätta ha som mål att vinna!

Vilka branscher ser du som era starkaste? Och har ni planera på att bredda er till fler branscher när ni nu öppnar upp för fler affärssystem?
Svar: Implemas framgång bygger på att vi har en stark verksamhetsförståelse inom tillverkning, handel och grossist processer. Med detta som bas är vi starka inom branscher verkstadsindustri, läkemedel, livsmedel. Vi hoppas med de nya affärssystemen bli starkare inom Service där IFS har en stark bas. Även tjänsteproducerande företag är en bransch som växer, vi är där idag genom några av våra kunder, men vi kommer att göra en större satsning mot den.

Microsoft försöker successivt pressa upp AX mot segmentet med de allra största organisationerna. Tror du att Microsoft någonsin blir ett konkret hot mot SAP hos de allra största och globala företagen?
Svar: Vi tror att Microsoft har möjligheterna att gå mot de största företagen. Det hänger ju lite på vad företaget har för strategi, vill man ha en hård central styrning med en gemensam koncernlösning, eller vill man att de olika bolagen i en koncern skall ha större frihet och mindre central styrning. Vad företaget vill uppnå och har för syfte med sitt affärsystem, ser jag har störst påverkan när en kund skall välja affärssystem. SAP har med sin egna databas HANA tagit ett spännande steg  och det blir spännande att se om det blir den gamechanger som de tror det kommer att bli.

Till sist, hur ser ambitionen ut för Implema för de kommande åren? Hur stora tror du att ni kan bli till år 2020?
Svar: Vi har satt en uttalad ambition att bli den ledande affärsystempartner i Sverige . Vi har också satt tillväxtmål på dubbla omsättningen på en 5 års horisont. Det innebär att vi kommer omsätta minst 250 MSEK år 2020.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.