morkbla

Framgång med affärssystemsprojekt kräver att man har roligt!

Affärssystemsprojekt har rykte om sig att bli dubbelt så dyra och ta dubbelt så lång tid jämfört med den ursprungliga planen. Även om ryktet är gammalt och överdrivet finns det i bakhuvudet på många som avser att investera i affärssystem vilket skapar stor oro ända upp på styrelsenivå hos kunderna.

Vi vill hjälpa till att minska denna oro genom att lyfta fram goda exempel på affärssystemsprojekt och sprida lärdomar om vad som skapar framgångsrika affärssystemsprojekt. Vi har därför instiftat ett pris till Bästa Affärssystemsprojekt vilket kommer att delas ut under Forum Affärssystem och HR den 3 maj i Göteborg. Vi har nyligen haft presentation och genomgång med de nominerade projekten för att ta del av deras erfarenheter och skapa förståelse för vad det är som gjort dessa projekt framgångsrika och i slutändan kunna värdera vilket projekt som faktiskt varit det mest framgångsrika projektet. 

Vad är det då som både kund och leverantör lyfter fram som orsaker till att projekten lyckats? Naturligtvis kommer engagemang och förankring hos ledningen upp som en viktig punkt. Även en dedikerad projektledare med stor erfarenhet och hög tillgänglighet lyfts också fram. Stort fokus på affärssystemsprojektet med några få men tydliga och styrande principer lyfts också fram som viktiga punkter. Den punkt jag dock fastnar för är att finalisterna lyfter fram att man faktiskt hade roligt under projektet! Självklart var det hårt arbete och många timmars svett, men både leverantörens konsulter och kundens medarbetare hade roligt och arbetade tillsammans för att nå målet.

Det är viktigt att tänka på när man utvärderar affärssystemets funktionalitet eller nagelfar avtalets beskrivningar av ansvarsfördelningen ner i minsta detalj. Det som ofta gör att man verkligen lyckas i ett projekt är att både kund och leverantör har kompetenta medarbetare och där personkemin fungerar. 

Slutsatsen är att det naturligtvis är viktigt att utvärdera funktionalitet och att ha ett balanserat avtal men lägg minst lika mycket fokus på att verkligen hitta konsulter och medarbetare som kan jobba bra ihop i projektet!

 

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.