ERP

Fortnox imponerar

Svenska leverantören Fortnox fortsätter sin framgångsresa på vägen mot att bli den ohotade ledaren av molnbaserat affärssystem för små företag och organisationer. Tillväxten har fortsatt i obruten takt sedan starten 2001 och man har idag passerat 170.000 kunder. På samma sätt som flera andra leverantörer av molnbaserade system tog det nästan 10 år innan företaget började generera vinst vilket skedde 2010/2011. En lång period med ackumulerade kostnader. Men därefter har vinsterna kommit och nu ökar de i snabb hastighet.

Fortnox är ett praktexempel på potentialen i att vara en leverantör av molnbaserade tjänster. När väl intäkterna har börjat passera kostnaderna efter den inledande investeringen så finns det goda förutsättningar för att företaget blir en vinstmaskin som bara fortsätter och fortsätter. Detta under förutsättning att företaget fortsätter investera i nyutveckling och aldrig slappnar av. Och Fortnox ledning visar prov på gott ledarskap och strategi framåt. Successivt breddas produkten med allt fler funktioner och moduler som öppnar dörrarna till en allt större målgrupp.

Även om man idag redan har passerat 170.000 kunder finns det en potential att nå upp till +500.000 kunder. Detta innebär att Fortnox fortfarande har de bästa åren framför sig och idag finns det väldigt få moln på deras himmel.

Tack och lov blev det ett avslag från konkurrensverket när Visma la ett bud på verksamheten under 2016. Förvisso hade det kunnat bli positivt för Fortnox att få komma in i Vismas koncern men utifrån marknadsperspektivet hade det varit mycket olyckligt. Marknaden behöver dessa uppstickare för att tvinga de etablerade leverantörerna att hela tiden anstränga sig för att hänga med i utvecklingen. Vi ser allt för många exempel på etablerade leverantörer som inte orkar hänga med i utvecklingen utan istället fokuserar på att förvärva konkurrenter istället för att bygga nytt i egen regi.

Fortnox visar idag en snabbt ökande omsättning och ett rörelseresultat på +25%. Imponerande och respektingivande. Successivt har man kompletterat produkten med nya funktioner och moduler. När man la till lön för något år sedan tog man också steget över till att bli ett hot mot de etablerade leverantörerna av lönesystem. Inom kort kommer lagerstöd och därefter följer sannolikt en lång lista på funktioner som kommer att bredda målgruppen.

Det kommer bli spännande att följa företaget de kommande 5-10 åren och jag hoppas att ledningen har förmåga och uthållighet till att motstå nya försök till övertag från konkurrenter eller riskkapitalbolag.

 

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.