Affärssystem i Skandinavien 2023

Nedan ger vi en kort sammanfattning av den lokala skandinaviska marknaden för Affärssystem. Även om den skandinaviska marknaden ur ett internationellt perspektiv kan betraktas som en liten och homogen marknad finns det betydande skillnader mellan Sverige, Danmark och Norge både när det gäller närvaron av leverantörer och partners. Listan nedan omfattar 10 utvalda leverantörer av Affärssystem med stark närvaro och inverkan på den skandinaviska marknaden inom segmentet medelstora och stora organisationer:

 

 

Microsoft

Microsoft (Dynamics 365 BC och Dynamics 365 F & SCM) har haft en stark marknadsposition i Skandinavien under många år och fortsätter att stärka denna position men med lokala variationer gällande tillväxt och partnerlandskap i respektive land Sverige, Danmark och Norge. Med sina två affärssystem täcker Microsoft ett brett kundsegment från små till stora företag och många olika branscher. Microsofts andel växer successivt i Skandinavien.

 

 

SAP

SAP är ledande inom segmentet stora (och ofta globala) företag i Skandinavien. Ur ett internationellt perspektiv har SAP ökat sin marknadsandel även inom segmentet små och medelstora organisationer med SAP Business One och SAP Business ByDesign. Ur ett skandinaviskt perspektiv har denna ökning dock främst skett i Sverige och Norge. Och eftersom SAP har annonserat sin avsikt att upphöra med utvecklingen av SAP Business ByDesign ser vi tydliga tecken på att SAP nu svänger sin marknadsföring mot SAP S/4HANA Cloud som sitt framtida erbjudande även för medelstora företag.

 

 

IFS

IFS har under de senaste 10 åren vuxit till att bli en av de tongivande ERP-leverantörerna på den globala marknaden. Kundsegmentet varierar från marknad till marknad och förändras i takt med att IFS utvecklar sin partnerkanal och därmed breddar kundsegmentet. IFS växer och ökar sin marknadsandel i Skandinavien.

 

 

Infor

Infor har historiskt haft en stark marknadsposition inom segmentet stora företag men har de senaste åren haft svårt att behålla och utöka denna position i Skandinavien. Även om Infor har genomfört en omfattande transformation till att erbjuda ett komplett SaaS-erbjudande har den skandinaviska marknaden ännu inte riktigt hoppat på tåget. Affärerna till det nya SaaS-konceptet har börjat trilla in men vi har ännu inte sett någon omfattande tillströmning. Vi tror dock att Infor med sin molnbaserade plattform har goda möjligheter att växa om de kan få fart på sin partnerkanal.

 

 

Oracle

Oracle har efter sina stora framgångar i Skandinavien under millenniet haft en mer tillbakadragen profil när det gäller affärssystem i Skandinavien. Oracle är nu dock väldigt aktiva igen, främst i Sverige och Norge och främst med Oracle NetSuite som kontinuerligt ökar sin marknadsandel. Oracle Fusion Cloud ERP är ett väldigt modernt SaaS-erbjudande men har ännu inte fått något riktigt fotfäste på den skandinaviska marknaden.

 

 

Workday

Workday har klivit in på den skandinaviska marknaden med stor framgång vad gäller sitt erbjudande inom HCM men får nu också uppmärksamhet för ekonomi- och projektdelarna i sitt Affärssystem. Ännu är det få kunder i Skandinavien som använder Workday Financial Management, och främst i Sverige, men vi ser tydliga tecknen på att Workday kommer att öka sin marknadsandel även inom ekonomidelarna under de kommande åren.

 

 

Visma

Som följd av en mångfald av uppköp under det senaste decenniet har Visma vuxit till en av Europas ledande leverantörer av affärssystemsrelaterade system. Idag omfattar systemportföljen mer än 30 olika typer av affärssystem med en kundsegmentering från mikro upp till medelstora företag. Visma har en stark marknadsposition inom detta kundsegment men främst i Sverige och Norge. Visma ökar successivt sina marknadsandelar.

 

 

Jeeves

Jeeves upplevde stora framgångar och snabb tillväxt runt millenniet och med internationell expansion som följd. Sedan dess har konkurrensen hårdnat väsentligen med följd att Jeeves tillväxt fortsatt i långsammare takt. Jeeves fokuserar numera primärt på den skandinaviska marknaden och planerar nu för att utöka sin kapacitet via partners.

 

 

Unit4

Unit4 har vuxit till att bli en av de ledande europeiska leverantörerna av Affärssystem med fokus på medelstora till stora organisationer med inriktning mot tjänsteindustrin och projekt. Unit4 är en av få leverantörer på den skandinaviska marknaden med lika stor framgång inom privat som offentlig sektor. Unit4 fortsätter att öka sin marknadsandel i Skandinavien.

 

 

Monitor

Monitor har varit aktiva på marknaden i +45 år. Företaget har nått en unik och dominerande marknadsposition i Sverige inom kundsegmentet mindre tillverkande organisationer men växer även i segmentet medelstora organisationer. Under det senaste decenniet har Monitor även upplevt en stark internationell tillväxt och expansion, både i Europa och Asien. För närvarande växer Monitor väldigt fort med snabb expansion i flera länder.


 

 

Mer information om ovan nämnda leverantörer hittar du i HerbertNathan & Co’s nya marknadsanalys ERP systems in Scandinavia, som släpptes våren 2023.

 

 

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.