morkbla

Riskkapitalister har upptäckt Affärssystembranschen

Är det början på en trend vi har sett det senaste året? Förra sommaren köptes Jeeves ut från börsen av ett amerikanskt investmentbolag – Battery Ventures. I somras såldes Aditro från ett riskkapitalbolag till ett annat när Nordic Capital sålde vidare till R12 Kapital. Efter att ha ägt Aditro ett antal år gjorde Nordic Capital en exit och nu senast fick Unit4 Agresso nya ägare när Advent International lägger ett bud på bolaget.

Riskkapitalbolaget Advent befinner sig samtidigt under förvärv av danska programföretaget KMD. Med SAP som bas levererar KMD affärssystem till Sveriges statliga myndigheter och bolag. Är det här bra eller dåligt för branschen? Det kan bara framtiden utvisa. Det finns några tydliga kännetecken där riskkapitalister går in som ägare; tempot ökar i företagen, investeringsmedel skjuts till och expansion både geografiskt och organiskt står högt på agendan. Då det händer mycket på kort tid brukar det också bli turbulent i organisationen – nya ledare tillsätts, gamla får lämna och det får ofta effekter längre ut i organisationen också. Initialt blir det turbulent och på individnivå kan det vara både positivt och negativt.

På företagsnivå brukar kapitalinjektionen, som kommer med nya ägare, skapa en positiv drivkraft. Att äga företag som säljer och implementerar affärssystem innebär att man både måste hålla tempo och vara uthållig. Hålla tempo i utveckling, så man inte tappar mark i förhållande till konkurrenterna. Detta talar för riskapitalägda affärssystem som kan sätta in nya friska pengar till utveckling. Vara uthållig då genomsnittskunden historiskt har förvaltat och behållit samma affärssystem i 12-15 år och betalat avgift för support och underhåll. Kommer riskkapitalisterna att hålla fast vid denna affärsmodell? Säkert inte. Här kommer vi att se mycket mer av molntjänster och ytterligare tjänster i form av Business Process Outsourcing. Skall man våga sig på en gissning kommer branschen att delas upp mellan leverantörer av affärssystem och leverantörer av tjänster med affärssystemet som en del i tjänsten.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.