morkbla

Sagan om den lilla kunden med det stora systemet

Det var en gång en liten kund som behövde ett litet system. Den lilla kunden tog kontakt med en liten leverantör som kunde erbjuda ett litet system. Den lilla kunden tyckte att det lilla systemet verkade bra och började diskutera ett avtal med den lilla leverantören. Samtidigt vad det en stor leverantör som hade ett stort system som fick nys om att den lilla kunden var ute efter ett nytt system. Den stora leverantören som hade ett stort system hade inga stora kunder kvar att sälja till då alla stora kunder redan hade köpt stora system. Därför behövde den stora leverantören hitta nya kunder att sälja sitt stora system till.

Den stora leverantören tog då kontakt med den lilla kunden och bad att få visa sitt stora system. Den lilla kunden var väldigt tveksam och höll en avvaktande inställning till den stora leverantören. Den lilla kunden var väldigt orolig för att det stora systemet var alldeles för stort och skulle kosta alldeles för mycket pengar. Den stora leverantören var dock väldigt övertygande och hävdade att det stora systemet inte alls var så överdrivet stort och inte alls kostade så mycket pengar. Det var till och med så att den stora leverantören hade ett extra fint erbjudande som innebar att den lilla kunden just nu kunde få köpa det stora systemet till en lika låg avgift som det lilla systemet.

Den lilla kunden var fortfarande väldigt tveksam. Den stora leverantören bad dock att få visa den lilla kunden hur bra det stora systemet var och hur mycket bättre allt skulle bli för den lilla kunden om han bara ville köpa det stora systemet. Den stora leverantören tog mig sig sina stora konsulter till den lilla kunden och visade det stora systemet med de stora möjligheterna.

Den lilla kunden blev då mer intresserad av det stora systemet med de stora möjligheterna. Det kanske trots allt var så att det lilla systemet från den lilla leverantören var för litet för det lilla företaget? Även om det lilla systemet kostade väldigt lite pengar och krävde väldigt lite tid att installera så kanske det inte skulle bli så mycket bättre som den stora leverantören påstod att det skulle bli med det stora systemet? Och det var ju faktiskt så att den stora leverantören hade väldigt många stora kunder som påstod att det stora systemet var väldigt bra och då borde ju detta vara sant för inte kan väl så många stora kunder ha fel?

Därmed bestämde sig den lilla kunden för att köpa det stora systemet från den stora leverantören. Den lilla kunden blev lite överraskad när den stora leverantören hade ett väldigt stort kontrakt som skulle undertecknas när det stora systemet skulle köpas men antog att det krävdes ett stort kontrakt för att det ska bli en bra installation och valde att skriva på det stora kontraktet.

Den lilla kunden blev ånyo överraskad och även lite ängslig när den stora leverantörens stora konsulter välde in i stora skaror och påbörjade den lilla installationen.

Den lilla kunden blev ytterligare överraskad och även lite irriterad när den stora leverantören begärde att de stora konsulterna skulle betalas med stora pengar. När den lilla installationen så visade sig att bli väldigt stor och att den lilla avgiften visade sig bli väldigt stor blev den lilla kunden väldigt arg. Den lilla kunden hotade då den stora leverantören med att vilja avbryta installationen och istället gå tillbaka och välja det lilla systemet från den lilla leverantören. Den stora leverantören hävdade då att det stora kontraktet tydligt visade att den lilla kunden inte kunde avbryta installationen. Därför fortsatte den lilla kunden sin installation med den stora leverantören.

Den lilla kunden som nu konstaterade att det inte alls blivit bättre efter att det stora systemet hade installerats bad den stora leverantören att få slippa betala de stora pengarna. Den stora leverantören gick dock inte med på detta med motiveringen att det var den lilla kundens eget fel att den lilla installationen blivit en väldigt stor installation och att de stora konsulterna måste få sina pengar med motiveringen att det var väldigt dyra konsulter.

Den lilla kunden valde till slut att betala alla de stora pengarna till den stora leverantören men blev samtidigt tvungen att avskeda sin lilla personalstyrka och lägga ned sin lilla verksamhet. Den stora leverantören tyckte förstås att det var väldigt tråkigt och synd att den lilla kunden inte kunde klara sig men tröstade sig samtidigt med att ha fått alla sina fordringar betalda. Om bara den lilla kunden hade förstått hur han kunnat utveckla sin verksamhet och dra nytta av det stora systemet hade ju allting blivit så annorlunda och så mycket bättre, men nu blev det ju inte så.

Så istället för att få uppleva den stora nyttan med det lilla systemet fick den lilla kunden uppleva den stora skräcken att få dö den stora döden.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.