morkbla
ERP

Microsoft ändrar spelreglerna för affärssystem

I vår kommande marknadsanalys över Dynamics NAV konstaterar vi att NAV är marknadens just nu mest intressanta affärssystem. Microsoft har nyligen genomfört sin årliga Directions Emea och på denna konferens presenterat nyheterna i NAV 2017. Microsoft fortsätter liksom tidigare att investera stort i både NAV och listan över nya funktioner och möjligheter kan göras väldigt lång. Det är dock egentligen inte de nya funktionerna som lyfter fram NAV till positionen som marknadens mest intressanta affärssystem (och även mer intressant än AX). Detta hänger istället samman med den framtida paketeringen av produkten.

Microsoft har i flera år lagt stort fokus på att integrera sin produktfamilj med NAV, AX, CRM, PowerBI, Sharepoint och Officepaketet. Med version 2016 och framförallt med version 2017 knyts nu NAV allt tätare ihop med Outlook. Ambitionen från Microsoft är att användaren ska kunna arbeta med Outlook som en portal med direkt åtkomst till CRM-funktioner, Tid-funktioner, Projektfunktioner och där NAV och Outlook är sammanfogade till ett enhetligt system.

När Microsoft först lanserade Office365 var det inledningsvis osäkert hur kunderna skulle ställa sig till att övergå från tidigare lokala installationer av Office till den molnbaserade versionen Office365. Med facit i hand kan vi konstatera att marknaden nästan kastat sig över denna nya version och där en övervägande del av befintliga kunder har bytt eller är på väg att byta över till Office365. Framgången är ett faktum.

Som ett intressant steg 2 väljer nu Microsoft att paketera ihop Office365 med produkterna inom Dynamics programsvit. Det innebär att NAV, AX, CRM, PowerBi och Sharepoint (mm) kommer att bundlas ihop med Office365 och där hela paketet erbjuds som ett abonnemang. För att kunna anpassa paketeringen åt mindre respektive större kunder erbjuds framöver två huvudpaketeringar: Dynamics Business Edition för mindre företag och Dynamics Enterprise Edition för större företag. Business Edition bygger på NAV och Enterprise Edition bygger på AX.

Medvetet väljer dock Microsoft att tona ned produktnamnen NAV och AX för att mer fokusera på en produktplattform ”Dynamics 365” där kunden kan erbjudas ett flertal funktioner via appar och tillägg. Framöver kommer således NAV och AX att försvinna som fristående produkter för att istället ingå som abonnemangsfunktioner inom Dynamics 365.

Även om det finns ett stort utbud av alternativa produkter till Microsoft Office kan vi enkelt konstatera att Microsoft har en stor dominans när det gäller kontorsapplikationer och där Office365 i framtiden kommer att spela en viktig roll. När Dynamics nu bundlas ihop med Office365 öppnas dörren för många fler kunder att komplettera sitt molnbaserade Officepaket även med ett helintegrerat affärssystem.

Microsoft satsar nu även stort på att erbjuda affärssystem även för de allra minsta företagen med fokus på att konkurrera med Fortnox, E-conomic och liknande molnsystem runt om i världen. Även detta sker via en hårt förpaketerad och slimmad version av NAV under projektnamnet Project Madeira. Även denna förpaketering erbjuds inom produktsviten Dynamics 365.

Med Dynamics 365 ändrar Microsoft spelreglerna på marknaden. Även om NAV inte är marknadens funktionellt sett starkaste produkt så kommer paketeringen ihop med Office365 att väsentligen stärka systemets konkurrenskraft och dessutom öppna dörrarna till en volymmarknad med den paketerade versionen Madeira. Redan idag finns det snart 130.000 NAV i kunder i världen. Det är stor sannolikhet att tillväxten framöver kommer att gå fortare än tidigare och att NAV inom fem år kan nå över 200.000 kunder om vi även räknar med Madeira för små företag.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.