ERP

Chatbots slår igenom inom affärssystem

Att vi lever i en extraordinär period där tekniken har och kommer att förändra livet för miljarder människor runt om i världen är ingen nyhet. I år är det 10 år sedan Apple lanserade Iphone vilket vi i backspegeln kan se som en plattforms revolution och bidrog till uppkomsten av appar.

Men sedan dess har vårt beteende ändrats, vi använder och laddar inte ner lika många program (Appar) som i början utan lägger större delen av vår tid på olika meddelandeplattformar. Trenden här är att vi går från textbaserade meddelande till röst och visuell kommunikation.

För röststyrning med integrerad AI exploderade utvecklingen runt Chatbotar förra året. Många av oss känner till Siri, Allo och Alexa som är namnen Apple, Google samt Amazon använder för sina Chatbotar. Men under 2016 hände något och den konservativa banksektorn gick bräschen och lanserade nya botar med namn som Nina (Swedbank), Erica (Bank of America) och nu senast Erna från Nordea.

Hur går det då för våra vänner inom systemvärlden? Jodå, några av dem ligger långt framme så som LiveMessage & Einstein från Salesforce och inte långt därefter ligger SAP och Oracle samt under våren kommer fler lanseringar så som Wanda vilket är Unit4 digitala assistent.

Är vi då 2017 på tröskeln till en revolution som påverkar det dagliga livet för miljoner användare av affärssystemen? Där skulle jag svara nja om vi tittar på nuläget. Idag används chatbotarna som en lättare modell för att få tillgång till data översatt till röst eller enkla text gränssnitt samt för att utföra åtgärder i linjära processer dvs en Chatbot är i huvudsak ett nytt användargränssnitt.

Den stora nyttan med boten kommer när den genererar varningar eller förslag på nya leads baserat på historiska och kontextuella marknadsdata. När man får en bot att konsolidera affärsdata, historisk statisk och genererar affärsnytta samt ett förtroende är etablerat mellan bot och användare då leder detta till ökad produktivitet och lönsamhet för affärssystemanvändarna.

Författare: Peder Rydberg

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.