ERP

SAP Business ByDesign imponerar

Det är intressant att jämföra hur olika leverantörer genomför lansering av nya produkter. Det finns de leverantörer som blåser upp sig och i nästan skrytsam ton genomför lanseringar av något som i bästa fall kan rubriceras som en ofärdig produkt. Och det finns de leverantörer som genomför en lansering med ödmjuk inställning men överraskar med en välutvecklad och fungerande felfri systemlösning. SAP tillhör den senare kategorin. När man talar om SAP uppstår det ofta känslor och reaktioner i omgivningen. Det finns många åsikter och synpunkter om leverantören men när det gäller leverans och kvalitet av produkt så håller SAP alltid måttet. Tysk kvalitet från början till slut.

SAP har under det senaste halvåret dragit igång lanseringen av sin molnbaserade produkt Business Bydesign på den nordiska marknaden. Det har skett i lågmäld ton och man har börjat med att bygga en plattform med partners innan den officiella marknadsföringen inleds.

Business Bydesign kan betraktas som ett ungt system på den svenska marknaden men det lanserades redan 2010 och har på enbart 6 år nått ca 4.000 kunder med spridning i +100 länder. En otrolig utveckling med tanke på att det förutom många olika kundgrupper innebär anpassningar till alla dessa länders bokförings- och skatteregler.

Det som imponerar mest är produktens bredd och djup. Trots att det är ett helt nyutvecklat affärssystem innehåller det stöd till väldigt många processer och med ett funktionsdjup som överraskar. När det gäller målgrupp väljer SAP själva att placera systemet emellan sitt stora flaggskepp SAP S4/Hana och det lilla SAP Business One. Den primära målgruppen sägs vara kunder med ca 250-1.500 anställda och minst 15 samtidiga användare. Prissättningen är konkurrensmässig och ligger i intervallet 79-133 € per användare och månad vilket är ett normalt spann för molnbaserade lösningar för den aktuella målgruppen. Det finns även billigare licenser för sällananvändare.

Till skillnad mot många andra molnlösningar är systemet flexibelt och möjligt att anpassa för kunden trots att det är en publik molnlösning. Och en partner har frihet att paketera produkten med ett unikt och anpassat paket med appar riktade mot enskilda branscher och användare. Därmed går det att skräddarsy produkten efter kundens behov.

Innebär allt ovanstående att det är en fantastisk produkt som kommer att slå ut alla konkurrenter? Nej, givetvis inte. Marknaden är stor nog att rymma ytterligare ett affärssystem på den nordiska marknaden. Däremot står det helt klart att produkten är konkurrenskraftig rent funktionsmässigt och den vilar på SAP´s Hana-plattform med alla de styrkor som följer med beslutstöd och prestanda. Med en rimlig prissättning och en kraftigt reducerad implementeringskostnad (en normal installation går på ca 2-3 månader) kommer systemet att hitta sin plats och sätta press på flera av de befintliga aktörerna på den nordiska marknaden. Detta är ingen dagslända.

Lanseringen inleds nu och första partneravtalet är tecknat. Fler följer inom kort. Sedan ska den första kunden fångas innan nummer två och nummer tre följer, för att bygga upp en svensk referenslista. Det finns redan svenska kunder idag, men det är dotterbolag till internationella organisationer.

År 2017 blir ett spännande år på den nordiska marknaden. Den redan hårda konkurrensen ökar. Vi önskar dock SAP Business ByDesign välkommen till spelplanen och lycka till inför fortsättningen.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.