HR

En spännande och turbulent HR-marknad

HerbertNathan & Co håller just nu att lägga sista handen på en uppdaterad version av marknadsanalysen ”HCM systems in Sweden”. Rapporten lanseras på konferensen Forum4IT som genomförs på Sheraton Hotell i Stockholm den 9 maj.

Det händer mycket på marknaden just nu. Antalet HR-system på den svenska marknaden är ungefär lika många som 2015 då vi skrev vår förra rapport, men de rena molnbaserade systemen är fler och funktionaliteten i systemen är breddad. Vi ser också flera globala aktörer som satsar på att ta marknadsandelar på Mid-market segmentet (500-5000 anställda).

Flera av de system som tidigare enbart hade fokus på Talent management processerna har insett att de behöver stärka sin ”Core funktionalitet” för att vara konkurrenskraftiga på den nordiska marknaden.

Merparten av de nya molnbaserade HR-systemen är globala och utvecklingen av ny funktionalitet sker i rask takt. Utvecklingsavdelningarna arbetar agilt och släpper ny funktionalitet och buggfixar kontinuerligt. Det är vanligt med 2-4 officiella versioner per år, så det gäller att som kund hänga med i förändringsprocesserna.

Det dyker upp nya mindre leverantörer och applikationer på marknaden i rasande fart. Dessa leverantörer har ofta ett mycket modernt gränssnitt och interaktiv funktionalitet för en enskild process. Vissa av dem blir uppköpta av en större leverantör alternativt blir 3:e parts leverantör till något av de större systemen. Andra klarar sig stand-alone med hjälp av bra integrationsfunktionalitet och blir ett bra komplement till HR- och lönesystemen.

Inom offentlig sektor är det workforce management system som är hetast. Med hjälp av ett modernt systemstöd för resursplanerplanering och bemanning kan effektiviteten utvecklas markant och kostnaderna hållas nere.

Intresset för HR Analytics ökar i snabb takt och genom användarvänliga, rollbaserade dashboards i HR-systemen skapas möjligheter att på ett snabbt och tillgängligt sätt få fram realtidsdata att använda i viktiga affärsbeslut. En del av systemen på marknaden har nu även viss funktionalitet för prediktiv analys vilket möjliggör att även trender kan analyseras.

Drivkrafterna på marknaden är många. Självklart är det digtaliseringen av HR och samhället i stort som driver, men även den nya EU lagstiftningen kring personuppgiftshanteringen ”GDPR” och den tekniska utvecklingen inom web och sociala media.

En spännande och turbulent HR-marknad som sagt. Intresset för våra seminarier, rapporter och konsultstöd är stort och vi ser fram emot att följa den snabba utvecklingstakten som vi tror kommer att pågå i flera år framöver.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.