Betydelsen av att ge Feedback

Jag är inte jätteflitig med mitt bloggande men återkopplingen på mitt senaste inlägg gav mig blodad tand. Innehållet var mer baserat på känsla än fakta och jag vet fortfarande inte om det jag skrev om ålderspyramiden var rätt och det är oväsentligt i sammanhanget. Det intressanta var att den väckte sådan uppmärksamhet, med så många läsningar och jag tror mig veta varför; i bloggen gav jag exempel på företag som jag sett gjort något bra och jag dristade mig också att nämna Jonas Hammarberg som ett exempel på person som har gjort avtryck. Jag tror faktiskt att det ”slog an en ton” hos många som jobbar eller jobbat på dessa företag och att man kunde både känna igen sig och hålla med om de positiva omdömena. Min bästa tolkning om varför inlägget fick många läsare är därför att det är väsentligt med positiv feedback och därmed blev inlägget intressant och läst av många.

Fram till nu kan jag räkna in cirka 200 företag/myndigheter jag haft nöjet att arbeta med sedan starten som konsult 1989. Arbetet och uppdragen har för det mesta varit lätt i den meningen att det har varit roliga uppdrag och mina uppdragsgivare har varit engagerade i uppdraget. Utmaningar och svårigheter har självklart funnits och ibland har man tyckt att ”nu går det åt skogen”, men med åren har jag också byggt upp en erfarenhet som gjort det lättare för mig själv att bedöma om jag gjort ett bra jobb eller inte.

Som konsult förväntas du ”kunna din sak och leverera” men det är inte alltid som du kan vara helt säker på att du verkligen gjort det. Kunden fick valt system och tecknat avtal eller kunden kom igenom hela implementationsprojektet och är nu i drift, men är dom nöjda med resultatet? Inte alltid man vet helt klart vad som gäller här. Desto roligare då när man just får den där positiva återkopplingen eller på annat sätt det tydliga förtroendet att genomföra uppdraget tillsammans med beställare och övriga i projektet. Då stärks man i det man håller på med och får ännu mer energi att göra sitt bästa.

Själv har jag efterhand gjort upptäckten att när man är generös med positiv feedback, så kan man också komma med konstruktiv kritik på saker som blivit fel när så behövs. Har man varit noga med att lämna positiv kritik i de fall det är på sin plats, så är det precis som man byggt upp en skyddsvall som gör att du också kan komma tillbaka med konstruktiv kritik när något blivit fel och kan förbättras; mottagaren är förberedd att lyssna på ett annat sätt och beredd att ta in även de mer negativa åsikterna. Dessa omständigheter gör det lättare för mig att jobba och projekten blir enklare att driva. När delar av ett projekt börjar gå snett, så finns det stora möjligheter att korrigera i tid om man med projektgruppen byggt upp ett förtroende enligt ovan – detta har jag och projektet haft nytta av många gånger.

Om jag med åren blivit bättre på att återkoppla positivt till medlemmar i projektet, så funderar jag på hur ofta jag själv lämnat samma positiva feedback till mina uppdragsgivare? De personer som gett mig förtroendet att genomföra för dem viktiga uppdrag. Inte allt för ofta tyvärr, trots att dom själva många gånger kom med positiv återkoppling på det arbeta jag utförde och därmed stärkte mig i min roll. Jag tror jag många gånger har dragit mig för att själv ge återkoppling för att det kanske skulle uppfattas som inställsamhet eller något åt det hållet.

Nåväl bättre sent än aldrig, här kommer ett urval uppdragsgivare som kommer upp i mitt minne och som ofta visade uppskattning; tack till Bengt Gustafsson på Soltak, Anna Stenlöf och Håkan Pettersson på Lerums kommun, Mats Wistrandh på Västerås Stad, Paulina Pilo på Helsingborgs Stad, Johan Molin på Falu Rödfärg, Ahmed Shwan på Trollhättans Stad, Arne Lundin på Tholin & Larsson, Ludwig Zetterström på Swecem AB, Niklas Kastevik på JVAB, Rolf Klintestam på Kungsbacka kommun, Henric Carlsson på Conscriptor AB, Lena Nilsson på Gävle kommun, Patrick Sjölin på Colmec och Ann Hagelin på Dina Försäkringar Göteborg. För er var det extra lätt att jobba! Ni var tydliga med vad som krävdes, men kom också med beröm när det gick bra!

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.