Affärssystemet Odoo expanderar nu snabbt över världen. Från grundandet i Belgien 2005 med enbart några få anställda har verksamheten idag vuxit till +850 anställda. Den internationella täckningen är förvånande med licensierade kunder i 176 länder och strax över 4 miljoner registrerade användare. Att på så kort tid växa så fort och nå denna internationella täckning är imponerande. Framgången får tillskrivas att Odoo är ett sk Open Source system vilket har attraherat ett stort antal partners och utvecklare (+2.100 partners) att ta till sig systemet och skapa egna tillägg. Därmed kan Odoo erbjuda funktionalitet (inkl tilläggsmoduler) som täcker flertalet process för såväl små som stora organisationer.

Historien började under namnet TinyERP men ändrades senare till OpenERP för att numera gå under benämningen Odoo. Företaget och applikationen har blivit omtalat internationellt och vunnit många utmärkelser som ett snabbväxande företag.

Applikationen som bygger på en Unix-arkitektur är möjlig att ladda ned som en lokal installation Onpremise eller ett molnbaserat abonnemang. Systemet utgår ifrån ett 50-tal grundläggande appar (moduler) där användaren kan börja med det minsta lilla till att successivt lägga till fler och fler appar över tid. Till detta kommer en App-store som erbjuder +20.000 tilläggsappar med finesser som utvecklats av det stora nätverket av partners som finns över världen. Applikationen är översatt till 25 språk. Med hjälp av Odoo Studio kan användaren eller dennes partner skapa egna tillägg till applikationen och dessutom göra det tillgängligt för övriga användare i deras community.

Applikationen erbjuds idag i två versioner: Community Edition, som är Open-Source, och Enterprise Edition som är en licensierad version. Tidigare var det möjligt för den lilla kunden att använda systemet i princip gratis, men numera krävs det den licensierade versionen för att få åtkomst till de delarna av redovisning som oftast krävs för att klara sina vardagliga sysslor inom ekonomi. Priserna är uppbyggda per app med start från en väldigt låg nivå. För den användare som plockar på flertalet moduler ökar priset upp till ca 1.500 SEK per användare och månad, vilket då ligger i samma härad som övriga affärssystem på marknaden.

När det gäller funktionell bredd och djup erbjuder Odoo ungefär samma bredd som finns i Microsofts Business Central, SAP Business ByDesign, Sage X3 och SAP Business One. Jämfört med svenska affärssystem ligger det strax under Jeeves i funktionalitet men över Monitor. Dessa jämförelser ska dock tolkas som en jämförelse av ”totalt summerad funktionalitet” med undantag för djup inom enskilda moduler såsom tillverkning, logistik, CRM och Lager. Odoo erbjuder mer generell funktionalitet inom respektive modul än branschspecifika funktioner, men samtidigt tillräckligt bra för den mindre kunden.

Odoo är nu inte helt nytt i Sverige. Systemet har funnits på svenska marknaden i några år men har inte varit synliga i media. Det finns några få lokala partners där Linserv med sina ca 20 anställda har längst erfarenhet och det finns i Sverige idag ca 15 kunder som använder systemet. I Danmark har Odoo kommit längre med 4 partners och ca 300 kunder.

Odoo är ett intressant tillskott på den svenska marknaden. För den kund som växer ur Fortnox eller något av den andra mindre affärssystemen kan Odoo vara ett lämpligt nästa steg. Man kommer långt i funktionalitet till en låg kostnad och med en begränsad arbetsinsats. Störst uppmärksamhet kommer dock troligen från de kunder som uppskattar att ha åtkomst till systemets utvecklingsmiljö och därmed skapar sig frihet att bygga egna tillägg. Men systemet har stöd nog för att fungera för såväl små som större organisationer och i relativt många branscher.