Intervju med Mikael Larsson, VD & medgrundare, Learnster AB

Systemmarknaden för Learning management systems (LMS) eller learn-tech är i stark, global tillväxt då efterfrågan för digitala lösningar för kompetensutveckling och lärande har ökat markant de senaste åren.

Learnster – som på relativt kort tid har tagit marknadsandelar på den svenska marknaden – är en lärplattforms- (LMS) leverantör i syfte att stötta företag med att bygga sin lärande kultur. HerbertNathan & Co har pratat med Mikael Larson som är VD och medgrundare för Learnster AB. Mikael har de senaste 20+ åren arbetat med digital transformation, främst inom reklam – och marknadsföring, både i egna bolag och inom start-ups. 


Berätta lite om din bakgrunden till din nuvarande roll.

-Efter att ha varit Managing Director på en reklambyrå i några år så var jag sugen på att starta något eget igen och ett av de områden jag såg låg efter digitalt var kompetensutveckling, och i synnerhet B2B marknaden. Jag träffade då min medgrundare Aaron och Peter som båda har en lång bakgrund inom L&D och HR och tillsammans utvecklade vi det som senare skulle bli Learnster.

 

Berätta kort om er som bolag, tex när ni grundades, antal anställda, var ni finns lokaliserade, osv.

– Vi grundades 2017 men gick live först 2018 med SATS, Söderberg & Partners och O’learys som kunder. Vi har idag över 20 medarbetare i Stockholm, 15 medarbetare i Kiev och räknar med att passera totalt 40 FTE under hösten.

Idag har 140 kunder i ett flertal länder och användare i över 30 länder.

 

Berätta kort om er produkt, dess övergripande funktionalitet samt er målgrupp.

– Learnster utvecklar morgondagens LMS.
Vår målgrupp är företag som utbildar internt, företag som utbildar kunder/partners eller både och. Våra kunder finns i ett flertal olika branscher och är olika stora, men det som kännetecknar våra kunder är att man normalt har en liten L&D avdelning, man vill kunna dela ut skaparansvaret på flera i organisationen (ex ämnesområdesexperter) och man vill automatisera så mycket som möjligt av administration och tilldelning. Dessutom är mobilupplevelsen central och viktig. Våra kunder är antingen väldigt affärsdrivna och söker snabb ROI på sina utbildningsinsatser (ex ett företag som utbildar sina kunder) eller företag som vill arbeta med att utveckla en lärande kultur över tid.

 

Vilka skulle du säga är de främsta styrkorna med ert erbjudande, både som produkt och leverantör av systemet?

Först och främst är Learnster ett innovativt bolag som blivit nominerat till årets disruptör 2020 och Årets SaaS Bolag 2020. Dels så äger vi vår egen plattform och vår egen roadmap, vilket gör att vi kan lyssna på våra kunder och agera väldigt agilt. Vi har en NPS 64 som visar på hög kundnöjdhet.

Men framförallt så är Learnster en väldigt intuitiv plattform som fungerar, både för organisationen och för medarbetaren.

 

Hur uppfattar ni nuvarande efterfrågan på marknaden för Learnster både från befintliga kunder och nytillkommande?

– Vi ser en stor efterfrågan från företag som aldrig tidigare haft behov av ett LMS, eller i synnerhet de större LMS:en. Vi ser även en stor andel företag som vill byta ut sitt traditionella LMS mot ett mer intuitivt och användarvänligt som Learnster.

Det finns flera frågor som driver det på och några av de är bottom-up eller peer-to-peer lärande, dvs i hur man skapar en lärande kultur och delar kunskap internt, dels remote arbete och att organisationer framåt behöver ha en struktur som möjliggör lärande och delning av kunskap i en remote värld, dels att fler och fler företag behöver kunna utbilda både internt men också internt och söker lösningar för det, och så det faktum att det ska vara genomförbart och faktiskt fungera i organisationen och i symbios med andra system.

Och där ligger vi på Learnster helt rätt som vi ser det. Sen finns det såklart många spännande lösningar på verkstadsgolvet som vi nu håller på att både utveckla och montera, vilket kommer komma alla våra nuvarande och kommande kunder tillgodo.

 

Upplever du att marknaden för Learning Management systems har förändrats de senaste 5 åren, och i så fall hur?  

– På många olika sätt såklart, men om jag ska hålla svaret kort och enkelt så skulle jag säga fokus på tillgänglighet, användarvänlig och att plattformen används som den ska, inte att den innehåller 1 000 features som bara stökar till det och som ändå ingen använder.

 

Vad tror du krävs av LMS-leverantörer för att vara relevanta aktörer inom Learning Technologies de närmaste åren?

– Det är lätt att gå i samma fälla som de större LMS systemen som vi idag skulle kalla som traditionella LMS eller legacy system. Så det vi fokuserar mycket på är vilka primära problem vi vill hjälpa våra kunder att lösa, vilka värden våra kunder ska uppnå. Fokus på det viktigaste. Vi måste välja bort för att förbli användarvänliga och relevanta, samtidigt som vi har tillräcklig basfunktionalet och hög innovationsfaktor. 

 

Vad står överst på er lista när det gäller framtida vidareutveckling av produkten?

– Vi jobbar aktivt med ett antal prioriterade områden och vi är inte beredda att dela med oss av allt. Men några exempel är mer funktionalitet kopplat till till peer-to-peer lärande, mer AI funktionalitet och såklart fortsatt utveckling av användarupplevelsen.

 

Vilka 3 framgångsråd skulle du ge till den som önskar erbjuda engagerande lärande för sina medarbetare?

– Vi har gett ut en e-book om hur företag kan skapa en lärande kultur så jag tipsar gärna om att läsa den, för där presenteras ett antal tankar kring det som vi samlat på oss från experter på området.

Men förutom det så är det tre viktiga frågor som organisationer behöver tänka kring. Vad är det vi behöver utveckla för kompetenser som för att vi som organisation (och även vi individer inom organisationen) förbli konkurrenskraftig framöver? Hur ska vi göra det? Det vill säga vilka verktyg och processer behöver vi ha på plats för att vi ska lyckas? Och till sist. Hur ser vi till att avsätta tid för att genomföra, både på kort och lång sikt.  

 

Berätta gärna om ett lyckat samarbete med kunden där ni tillsammans bidrog till att digitalisera och effektivisera kundens sätt att leverera utbildning och lärande i sin organisation.

– Det finns flera och på vår hemsida presenterar vi ett antal exempel. Men ett bra exempel är Becton Dickinson där implementationen av Learnster bidrog till att göra lärande kreativt, stimulerande och roligt igen.

I slutändan handlar det om att vi tillsammans med våra kunder ska leverera på de uppsatta målsättningar och värden kunden vill skapa med hjälp av Learnster. Och kan vi göra användarupplevelsen mer kreativ och stimulerande så finns det goda förutsättningar för att lyckas med det.

 

Tack Mikael för att du tog dig tid att svara på våra frågor! Vi på HerbertNathan & Co kommer med spänning följa utvecklingen av er produkt.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.