Affärssystem och Low Code – behövs det?

På konferensen SAP TechEd i veckan annonserade SAP lanseringen av sin satsning SAP Build som blir en viktig komponent i deras framtida plattformskoncept SAP Business Technology Platform. Om detta går att säga mycket men i korthet handlar det om att ge såväl kunden som dess partners möjlighet att med förpaketerade verktyg förädla och komplettera systemets funktionalitet och affärsflöden utan att det krävs teknisk kompetens. I många sammanhang tillämpas begreppet ”Low-Code/No-Code” för att beskriva de nya verktygen som ska hjälpa kunderna att förändra och förbättra sina IT-stöd, och då med syfte att lyfta fram enkelheten i att kunna göra detta utan behovet av teknisk kompetens.

 

Detta är inte unikt för SAP, detsamma har Microsoft haft på sin agenda ett par år under rubriken Power Platform och då med syfte att kunna skapa sk Power Apps vilket kan beskrivas som en förlängning av grundsystemets funktionalitet eller för att skapa det man ibland kallar ”the last mile” för att uppnå spetsfunktionalitet. Även Infor lanserade för några år sedan Infor Mongoose Rapid Application Development Framework som en del av sin Infor Cloud Platform. Och listan över företag som nu lanserar plattformar för low-code kan göras mycket längre med leverantörer så som: ServiceNow, IBM, Oracle, Salesforce och många andra.

 

 

Kundunika anpassningar åter på agendan

Jag undviker att här recensera leverantörernas plattformar och deras sk Low-Code komponenter och belyser istället fenomenet och då i ljuset av vår övergång till en molnbaserad värld. När de stora leverantörerna av affärssystem för några år sedan lanserade sina ”Cloud-versioner” av sina applikationer (dvs de system som ursprungligen varit utvecklade för Onpremise men sedan snickrats om för att kunna levereras som molntjänster) skedde detta under parollen att ”allt” skulle bli så mycket bättre och enklare för kunden och att standardsystem var det ultimata för alla kunder. Och med ett sk molnbaserat system skulle kunden alltid hänga med i utvecklingen och ha ett modernt system samt att behovet av kundunika anpassningar skulle upphöra. Så har det givetvis inte blivit. Trots allt det goda som finns med molnbaserade system och tjänster kvarstår att de flesta kunder har behov av att göra egna förändringar och tillägg till sin applikation för att nå den funktionalitet som gör att kunden kan bli unik i sina processer och affärsmodeller. Och därigenom maximera sin konkurrenskraft. Och är också därför som introduktionen av molnbaserade system gått långsammare hos stora och/eller komplexa organisationer jämfört med de mindre kunderna som klarar sig väl med Fortnox och motsvarande system.

 

Att vi nu tar steget in i en ny fas där cloud inte längre behöver betyda ”standardsystem” och där affärssystemet kompletteras med verktyg för att kunna förändra och komplettera dess funktionalitet och affärsflöden är fullt naturligt och helt nödvändigt. Vi lever i en föränderlig tid och alla organisationer behöver acceptera att verksamhetens behov kontinuerligt förändras och då måste även processerna och affärssystemen kunna hänga med oaktat om systemet står i källaren (Onpremise) eller levereras via molnet.

 

Ovanstående ska inte tolkas som att egen utveckling och Low-code/No-code alltid är svaret på att lösa verksamhetens behov. I en molnbaserad kontext finns det ett stort landskap av spännande och konkurrenskraftiga fristående applikationer som baserad på modern teknologi kan integreras med och kommunicera med affärssystemet utan att det krävs utveckling eller underhåll. Men för stora organisationer och verksamheter med komplexa affärsmodeller och processer är tillgången på platformar för utveckling och anpassning av appar en nödvändighet framåt.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.