morkbla

IBS återigen i nytt ägarskap

I veckan kom det besked som marknaden väntat på, IBS får återigen en ny ägare. Efter ganska exakt 4 års tillvaro hos Symphony Technology Group lämnas vår forna och seniora leverantör av affärssystem vidare till nästa okända ägare. Denna gång heter ägaren Marlin Equity Partners och har sin bas i Los Angelos i USA. Riskkapitalbolaget grundades 2005 och har sedan dess genomfört över 90 förvärv inom ett flertal olika industrisegment och där många bolag återfinns inom sektorn IT/media.

IBS tillhör den kända trion av svenska affärssystem som gick under benämningen ”de 3 I:a” under 1980-90 talet. IBS grundades redan 1978 och påbörjade sin utveckling några tidigare än IFS och Intentia som etablerades några år senare. Redan tidigt var IBS fokuserat mot logistik och distribution vilket ännu idag är systemets styrka. Få andra affärssystem kan mäta sig mot IBS när det gäller dessa funktionsområden.

Förvisso har IBS avsevärt tappat fart mot alla andra affärssystem på marknaden på grund av de ekonomiska utmaningar företaget drabbades av för ca 10 år sedan. På samma sätt som alla andra leverantörer av affärssystem upplevde företaget en dramatisk nedgång i efterfrågan efter milleniet och har sedan dess aldrig riktigt kommit tillbaka med den kraft företaget hade innan milleniet.

Som en följd av flera ägarförändringar, ett flertal omorganisationer, kraftiga neddragningar av personal och i direkt samband med detta en flykt av många duktiga medarbetare har IBS varit kraftigt skadeskjuten. Personalstyrkan har på global nivå minskat från drygt 2.000 anställda runt milleniet till dagens nivå på 600 anställda.

Den senaste ägaren, Symphony Technology Group, som nu lämnar bolaget ifrån sig har dock gjort stora insatser för att stoppa blodflödet och få tillbaka bolaget och systemet på banan igen. Sedan något år tillbaka är återigen IBS ett lönsamt bolag även om det ännu är blygsamma siffror. Det är därför ingen överraskning att försäljningen av bolaget kommer i detta skede när städningen är genomförd. Nu återstår att se vilka planer som den nya ägaren Marlin Equity Partners har på bolaget. Sannolikt kommer man lägga en plan för de kommande 3-5 åren med satsningar för att öka värdet på den investering man nu genomfört.

Situationen är dock annorlunda för Marlin Equity Partners jämfört med Symphony Technology Group. För Symphonys del handlade om att stoppa blodflödet och snabbt skära ned kostnaderna för att skapa ett positivt kassaflöde. Baksidan av denna medalj är att det skett förhållandevis få investeringar i utveckling av programvaran, åtminstone vid jämförelse med motsvarande konkurrenter under samma tidsperiod. När Marlin nu tar över föreligger det ett mycket stort behov av att investera i utveckling och modernisering av programvaran. Inte minst de befintliga kunderna har mycket stora förväntningar och behov av ytterligare funktionalitet.

Trenden på den nordiska marknaden har för IBS de senaste 10 åren påvisat ett successivt minskande antal kunder. Internationellt har IBS vunnit en del affärer, inte så många, men ändå några nya kunder varje år. Konkurrensen mot SAP, M3, IFS, Jeeves och Dynamics AX har dock på den Nordiska marknaden varit obarmhärtig. I princip samtliga större konkurrenter har medvetet jagat IBS kunder och i många fall lyckats få dem att överge IBS.

Samtidigt ska det tilläggas att det ännu återstår många och trogna kunder till IBS som är väldigt nöjda med sin programvara och som absolut inte vill byta till något annat, under förutsättning att IBS kan påvisa att utvecklingen nu sätter fart igen. Det är således upp till bevis för nya ägaren som gäller. Den nya ägaren måste vara beredd att investera åtminstone 0.5 miljard SEK i utveckling för att ha en chans att komma ikapp sina konkurrenter. Om denna vilja finns hos Marlin eller om de enbart kommer att köra roadshows på traditionellt amerikanskt säljsätt återstår att se.

Jag hoppas för både kundernas och de anställdas skull att Marlin är en ägare med gott uppsåt och en stor vilja till att investera och inte agera kortsiktigt. IBS förtjänar att få finnas kvar ytterligare några år på marknaden och har goda förutsättningar till att få ett längre liv. Men inget kommer gratis och resan framåt kommer att innebära en hel del utmanande strapatser.

 

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.