morkbla
ERP

Monitor starkare än någonsin tidigare

Knockout. Det är det ord som bäst sammanfattar den lansering som Monitor genomfört av sitt nya affärssystem G5. Ett helt nyskrivet affärssystem som bygger på en treskicksarkitektur och med ett helt webbaserat gränssnitt som dynamiskt anpassar sig för alla typer av webbläsare och skärmstorlekar. Med det nya affärssystemet har man också förberett för att tekniskt kunna erbjuda affärssystemet som en molnbaserad tjänst.

Strategin har varit att ta ett steg in i framtiden och skapa ett nytt och modernt system för kommande 20 år men ändå behålla utseende och funktionalitet så att befintliga kunder känner igen sig och att steget över från det gamla systemet ska kunna ske utan att det krävs mer än några timmars utbildning. Detta är både smart, ekonomiskt och praktiskt. Glädjande för alla befintliga kunder är att Monitor väljer att erbjuda övergång till det nya affärssystemet helt utan tillkommande licensavgift, man anser att detta systembyte ingår i kundens ordinarie underhållsavgift. Däremot tillkommer de tjänster som krävs för att tekniskt genomföra bytet och ge kunden den utbildning som kan krävas men det handlar enbart om några få konsultdagar.

Utöver en väsentlig förbättring av gränssnittet har det nya affärssystemet tillförts hundratals förbättringar och en radikal höjning av flexibilitet som medför att kunden själv kan bygga rapporter, blanketter och annan form av utdata utan att behöva konsultstöd. Ett exempel på ny väsentlig funktionalitet är flerbolagshantering som ger möjligheten att använda Monitor i en koncern där man med ovanligt stor flexibilitet kan välja vilka tabeller som ska vara koncerngemensamma och vilka som ska vara företagsunika och med ett inbyggt och automatiserat stöd för internhandel mellan bolagen inom koncernen. En imponerande förbättring av Monitor som öppnar dörrarna för en större målgrupp av kunder jämfört med tidigare.

Till saken hör att Monitor sedan något år tillbaka på fullt allvar tagit steget att börja sälja Monitor till kunder även utanför Sveriges gränser. Det tydligaste exemplet är Danmark som kan betraktas som helig mark för Microsoft men där Monitor har börjat vinna affärer och redan börjat bygga upp en kundlista med referenser.

Då systemet är helt nyskrivet helt utan något arv i form av gammal programkod är dess grundfunktionalitet ännu inte helt ikapp det gamla affärssystemet (ca 60-70% är klart). Grundmodulerna finns dock på plats och räcker gott och väl för den ”ordinarie” kundens behov. Monitor har dock i sitt gamla affärssystem ett väldigt brett utbud av finesser såsom produktkonfigurator, maskinintegrationer, internredovisning, serviceorder, etc som är planerade för leverans successivt under 2017-2018. Likaså kommer befintliga kundunika anpassningar att byggas in i systemet i takt med att befintliga kunder tar steget över i det nya affärssystemet.

Den nya lanseringen påminner om den strategi som SAP valt när S4/HANA har utvecklats och lanserats. Dvs en helt nyskriven applikation där grundmodulerna kommer först och där tillkommande moduler arbetas in successivt under efterföljande år. Det innebär att det kräver några år innan applikationen är ikapp den gamla applikationen men samtidigt belastar man inte systemet med gammal kod som leder till prestandabrister och en ostrukturerad databas.

Monitors nya affärssystem finns klar för leverans redan idag och man har redan ett 10-tal referenskunder som genomfört övergång från sitt gamla Monitor till det nya Monitor G5.

Jag har i många år hört elaka kommentarer från konkurrenter som hånat Monitor för att vara ett gammalt affärssystem och helt utan flexibilitet. Dessa konkurrenter får nu hålla igen sina kommentarer och istället satsa på att trimma sitt eget affärssystem och organisation, för konkurrensen från Monitor som redan tidigare varit svår kommer framöver att bli extremt svår. I målgruppen små och medelstora tillverkande företag kommer nya Monitor G5 att bli ”den man måste slå” för att kunna vinna affären. Jag vill ogärna peka ut konkurrenter men konstaterar att det finns flera leverantörer som kommer att få det svårt att ta affärer när Monitor deltar i upphandlingen.

För alla befintliga kunder har en helt ny dörr för framtiden öppnats och det finns egentligen inget argument för att kunden ska gå annan väg än att (när tiden passar kunden) byta till den nya applikationen och i till en i princip obefintlig kostnad.

Monitor är värda ett stort beröm för de senaste 4-6 årens utveckling av det nya affärssystemet och jag hoppas att nyss bortgångne grundaren Åke Persson har möjlighet att blicka ned sin himmel och se på goda resultatet. Det vore honom väl unnat. Detta kommer inte att bli något annat än en ren succé.

 

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.