Intervju
ERP

Intervju med Elni Kullmer, Managing Director Nordics IFS

Elni har arbetat i mjukvarubranschen sedan hon gick avslutade sin utbildning på universitetet 1999. Hon började på IFS som Säljdirektör 2001 och tog 2018 över posten som CEO för IFS Skandinavien efter Glenn Arnesen som då blev utnämd till Vice President IFS Europe. Under resan på IFS har Elni haft många olika positioner på IFS.

Svaren i intervjun är på Norska, vilket vi hoppas det är ok för dig som läsare. Vi vill inte gärna översätta då det alltid är risk att man ändrar lite i andemeningen. Vi är ju Skadinaver 😊

 

Vi på HerbertNathan & Co upplever att det har varit högtryck i branschen under några år. Hur uppfattar ni nuvarande efterfrågan och vad tror ni om de närmast kommande åren?

Det er vi enige i. Vi har haft seks kvartaler i træk med tocifret vækst. Vi har et globalt fokus på fem kerneindustrier (manufacturing; service; energy, forsyning; luftfart & forsvar; aerospace & defense; engineering, construction & infrastructure), hvilket minimerer vores sårbarhed overfor tilbagegang i de enkelte brancher. Vi kan fleksibelt skalere op og ned i markeder og regioner og dermed bevare en stor stabilitet.

 

Hur ser ni på tillgången av kompetenta konsulter som kan jobba med implementationer? Med Digitalisering krävs det ju på sitt sätt lite ny kompetens med både process och systemkunskap

IFS følger en imponerende vækstplan, som byder på muligheder for alle i vores økosystem. Vi har desuden en stærk kultur, og dette – sammen med vores vækst – gør, at IFS er en attraktiv arbejdsplads for både erfarne ledere og medarbejdere i branchen, som ønsker at gøre en forskel for vores kunder. Godt arbejde anerkendes og belønnes i IFS, og de policies, der normalt kendetegner store organisationer, er ikke så udbredte her.
Sideløbende med at vi har ansat på C-level, er vores samlede medarbejderantal vokset fra 3.400 til 3.700 på 18 måneder.
IFS er stadig blandt de dygtigste i branchen til at fastholde medarbejdere. Den gennemsnitlige ansættelsestid er 8,5 år. Derudover betyder vores voksende partnernetværk, at vores kunder har frihed til at vælge, både når det gælder brancheekspertise, support og implementering. Vi har mange certificerede konsulenter i vores partnernetværk. Antallet af partnere blev fordoblet fra 2018 til 2019 og forventes at fordoble på globalt plan igen fra 2019 til 2021.

 

Hur ser ni på tillgången av utvecklare som kan ta er produkt vidare mot den ”digitala världen” med AI och automatisering som ledord?

Vi er meget stolte over vores udviklingscenter på Sri Lanka. Vi har været på Sri Lanka i over 20 år og har en stor organisation samt et langvarigt samarbejde med de vigtigste universiteter der. Derfor tiltrækker IFS de allerdygtigste talenter i landet. I løbet af de seneste to år er vores udviklingscenter vokset, og vi har nu over 1.300 medarbejdere på Sri Lanka, hvoraf 800 er udviklere. Dette, sammenholdt med vores partnernetværk og vores verdensomspændende netværk af ”func tech”-konsulenter – herunder også i Norden – betyder, at vi står stærkt i forhold til digital innovation af vores produkter og med vores kunder.

 

Hur upplever du att, om, marknaden för affärssystem har förändrats de senaste 5 åren?

Kunderne er blevet mere kompetente indkøbere. Vi møder nu 2. eller 3. generations indkøbere. Integration gennem hele værdikæden, integration til 3. partssoftware og åbne standarder får større og større betydning. Der er også et behov for at favne de nye generationer af medarbejdere med meget intuitive brugerinterfaces. Det er en generation, der er vokset op med sociale medier og Google.

 

Vår känsla är ju att det vi förut kallade ERP får en roll mer och mer som transaktionsmotor i ett större ECO-system av olika specialapplikationer? Vad är er erfarenhet och kommentar till det?

Det afhænger af branchen, kompleksiteten og størrelsen af virksomheden.

 

Vad har gjort er starkare på hemmamarknaden, om det nu är så, och vad har möjligen gjort er svagare. Säg i ett 5 års perspektiv.

Vores branchefokus, omfattende produktinvesteringer, evnen til at tiltrække nye kompetente medarbejdere, globaliseringen af både vores produkt og organisation og nye produkter i vores portefølje som fx FSM er eksempler på ting, der har gjort IFS meget stærkere. Jeg mener ikke, vi er blevet svagere…

 

Vi på HerbertNathan & Co har ju följt IFS på nära håll i många år och produkten, produkterna, har löpande utvecklats. Vad skulle du säga är de stora stegen ni tagit produktmässigt under de senaste 5 åren?

I 2020 lancerer vi videreudviklingen – og det fremtidige produktudbud – af vores ERP, EAM og Service Management-løsninger. Med tiden vil det blive det fælles hjem for alle vores løsninger, som i dag delt op i individuelle produkter. Det er ikke noget vi leverer, markedsfører eller udbygger fra den ene dag til den anden. Det bliver en progressive proces, hvor vi udbygger, migrerer og udruller fra 2020 til 2021 og videre frem. Parallelt hermed fortsætter vi med at investere i, sælge og supportere vores eksisterende produktudbud.
Dette er en videreudvikling og konsolidering af IFS’ eksisterende produktportefølje, og det bygger på meget af det tekniske fundament og løsningsegenskaber, som allerede findes i IFS’ løsninger. Vi begyndte at udvikle og udrulle mange af de grundlæggende elementer i vores fremtidige portefølje for flere år siden, herunder vores Layered Application Architecture, det HTML5-baserede IFS Aurena brugerinterface, et helt nyt API-baseret arkitekturlag og hele vores leverancemodel inden for cloud. Hertil kommer nye applikationer inden for planlægning, optimering og kundeengagement. Eksisterende løsninger og funktioner bliver fortsat tilgængelige, men væsentligt stærkere i vores fremtidige platform.

 

Vad händer med IFS Application och molnet? Kommer det att bli en molnlösning med multi tenant på sikt eller blir det endast ett driftserbjudande som kunderna kan köpa?

Vi forventer, at en stor andel af vores indtjening vil komme fra cloud i 2021. Vi giver vores kunder og potentielle kunder mulighed for at vælge. Man kan vælge en abonnementsbaseret samarbejdsmodel med os, hvilket vi forventer vil medføre, at de faste indtægter vil stige fra 43 til 51 procent.
Vores største konkurrenter vil gerne drive deres kunder ind i skyen. Det kan der være mange grunde til, men der er ingen af dem, der tager hensyn til kunderne. Mange kunder forlader derfor langvarige samarbejdsforhold.

 

Hur profilerar ni IFS Application i förhållande till era FSM produkter?

Der er to forskellige produkter under IFS-paraplyen, så vi positionerer produkterne i forhold til de målgrupper, hvor de tilfører værdi. Der er mange flere oplysninger på ifs.com.

 

I nästan varje upphandling så diskuteras AI, RPA, automatisering, robotisering, IoT, m.m. Hur långt fram är IFS när det gäller dessa saker och avser ni att göra det på egen hand eller via partner?

Både IFS og vores partnere har eksperter dedikeret til disse områder. Vi leverer både direkte og sammen med vores partnere. Internt har vi også vores eget IFS Labs, hvor vi konstant arbejder med innovation og nye teknologier. Med hensyn til AI specifikt, så vil vi anvende AI sammen med forretningsapplikationer centreret om specifik intelligens. Vi fokuserer på at skabe en række redskaber og teknologier, der kan bruges til at løse forskellige problemer. Det vigtige er ikke AI i sig selv, men hvordan AI kan bruges som en katalysator i vores egne løsninger. Selvom AI har været brugt i dele af vores løsninger i årevis, så er vi nu der, hvor AI vil spille en central rolle for at kunne nå på næste niveau af forretningsprocesautomation.
Vi vil skrælle al kompleksiteten af AI og levere robuste og stærke løsninger, der bruger algoritmer og data science, men er enkle at bruge og forstå for ikke-tekniske dataspecialister.

I vores strategi har vi valgt fem områder, hvor vi med AI kan tilbyde store forbedringer og helt nye muligheder:

  • Human Machine Interaction – Forbedringer inden for talegenkendelse, forståelse af naturligt sprog og computerbaseret billedbehandling gør det muligt for os at udvikle applikationer som IFS Aurena Bot eller indbygge smarte funktioner som evnen til at genkende objekter i AR/MR-scenarier.
  • Automation – Machine Learning kan være med til at automatisere opgaver og beslutninger, som i dag håndteres manuelt samt skabe smartere, mere fleksible og mere effektive måder at håndtere processer på, end de nuværende som styres af simple forretningsregler.
  • Optimering – Banebrydende algoritmer og teknikker som evolutionær databehandling kan behandle komplekse situationer med mange variable og restriktioner og skabe den mest effektive strategi. Eksempler findes i områder fra Supply Chain Management til Field Service.
  • Forebyggende service og vedligehold – Machine Learning og streaming analytics gør det muligt at kombinere IoT-data med andre maskin- og servicedata, så man bedre kan forudse fremtidige behov for service og vedligehold.
  • Augmented analytics – Ved at kombinere flere AI-teknologier kan man automatisere dataforberedelse og få indsigt på tværs af store mængder tekst- og billeddata, numeriske data og andre former for data. Som led i vores strategi om at indlejre AI i vores løsninger frem for at bruge teknologien som selvstændig løsning vil disse områder indgå i separate, bredere initiativer.

 

Vad står högst upp på önskelistan av funktioner som du skulle vilja att ni tog fram till er produktportfölj?

IFS i Norden har et meget tæt samarbejde med IFS R&D, og vi præsenterer løbende ønsker fra vores kunder og tendenser i markedet.

 

Vår känsla är att ni mer och mer har valt att alliera er med Partners för implementationer. Vad är din kommentar till det?

Du har helt ret. Men vi vil gerne give kunderne en valgmulighed, så vi leverer også direkte med vores eget meget kompetente team. Kunderne kan vælge i vores omfattende netværk af specialiserede partnere, som dækker systemintegratorer, change management specialister og branchetekniske konsulenthuse.

 

Vad är er strategi framöver när det gäller partnerorganisation vs egen implementationsstyrka?

Vores partnere spiller en afgørende rolle for, at IFS kan vinde flere ordrer på globalt plan. I kraft af partnerne kan vi nå længere ud med flere og flere certificerede konsulenter, der er stolte af at være en del af IFS’ økosystem.

 

Vi noterade också att ni går mer och mer mot att bli ett globalt företag med lika processer i alla delar av världen. Innebär det att vi nu har en mindre flexibel spelare att hantera på den Nordiska marknaden. Vi menar att flexibilitet i licensutformning, projektmetod, mm har varit en framgångsfaktor men som säkert kostat internt. Vad händer nu med Globala processer och mättal?

Nej, men for at IFS kan flytte op i markedet og tiltrække globale tier 1 kunder, er vi som virksomhed selv nødt til at følge trop. Det vil sige at globalisere driften for at kunne levere mere effektivt og konsistent på linje med vores kunders forventninger. Vi har også globaliseret vores support/vedligehold og konsulentorganisation, så vi kan levere bedre og mere konsistente services til vores kunder, uanset hvor de er lokaliseret.

 

Hur ser er licensstrategi ut? Är det mer och mer Subskription som är framtiden eller hur går tankarna? Vilken modell styr ni säljet på?

Vi giver vores kunder fleksibilitet og valgmuligheder med licensmodeller (faste/abonnementsbaserede) og udrulningsmodeller (on premise/cloud)

 

Branschfokus finns tydligt uttalat om man tittar på er hemsida och lyssnar med era representanter. Dock är inte Retail med som fokusbransch. Vad händer på den fronten?

Vi har mange store og vigtige kunder i retailsektoren i Norden. Vi bliver ved med at servicere og udvikle dette segment.

 

Vilka ser ni som era största konkurrenter på den Nordiska marknaden?

Vores vigtigste konkurrenter har ikke ændret sig dramatisk

  • ERP: SAP, Oracle, Microsoft, Infor
  • FSM: Salesforce (Clicksoftware), ServiceMax
  • EAM: Infor, IBM

 

Vad gör ni för att hålla dem stången?

Vi er oppe mod nogle ekstremt kendte og respekterede brands. Vi ønsker ikke at tale dårligt om nogen, men vi mener, at hver især har deres egne styrker og svagheder afhængig af region, branche og marked. Vi opfordrer til, at man lytter til, hvad kunderne – både IFS’ og konkurrenternes – mener. Tjek fx Gartner Peer Insights, og se hvordan IFS benchmarker op mod konkurrenterne.

 

Vilka är enligt dig era styrkor jämfört med de konkurrenter du nämnde ovan?

Vi tilstår gerne, at vi trives på et meget konkurrencepræget marked med særdeles dygtige og velkendte konkurrenter. Ja, nogle gange taber vi, men…
I 2019 har vi vundet 50 procent af ordrene på globalt plan foran vores konkurrenter – konkurrenter som SAP og Oracle. Her i Norden er vores succesrate endnu højere.

Der er mange grunde til, om vi taber eller vinder. En af vores største udfordringer – og den bliver mindre hele tiden – er vores kendskabsgrad. Vores større konkurrenter kan godt lide at bruge det til skabe usikkerhed om os – men det ændrer sig løbende i positiv retning.

IFS er kendt for vores robuste funktionalitet i meget komplekse virksomheder. Vi kan dokumentere den værdi, vores løsninger skaber, men vi er ikke altid den billigste løsning, og det har vi heller ingen ambitioner om at blive.

 

Tack Elni för att du tog dig tid att svar på våra frågor.