Är du redo för den fjärde industriella revolutionen?

När vi reflekterar kring hur fabriker och tillverkande industri kommer att se ut om 100 år, då kanske vi ser robotar och glänsande maskiner med futuristiskt utseende framför oss. Robotarna kan prata med varandra och lösa problem som uppstår i fabriken. Men hur långt bort är denna framtid egentligen? Och vad behöver företag inom tillverkande industri ha i åtanke för att kunna anpassa sig till denna framtid?

 

Den nämnda framtiden har redan till viss del inträffat och den kallas för Industri 4.0. Den fjärde industriella revolutionen, Industri 4.0, är det nya arbetssättet där producenter väljer att använda sig av nya teknologier för att effektivisera arbetet i fabriker. Industri 4.0 handlar dock inte enbart om fabrikerna – det omfattar också logistikkedjan, service och eftermarknad då man följer sina sålda maskiner ute på fältet. Exempel på teknologier som används i Industri 4.0 är Internet of Things (IoT), AI och maskininlärning. De smarta fabrikerna är utrustade med avancerade sensorer, robotteknik och mjukvara för att exempelvis samla in och analysera data. IoT används genom att de olika maskinerna nu är smarta och sammanlänkade, för att kunna kommunicera sinsemellan. Maskinerna producerar stora volymer data (Big Data), som vi sedan använder AI och maskininlärning för att förstå och tolka. Industri 4.0 erbjuder en mer omfattande, sammanlänkad och holistisk syn på tillverkning. Den kopplar samman det fysiska med det digitala och möjliggör ett bättre samarbete och åtkomst mellan avdelningar, partners, säljare, produkter och personer. Värde skapas när data från produktionsverksamheten kombineras med driftdata från ERP, supply chain, kundservice och andra företagssystem för att skapa helt nya nivåer av synlighet och insikt.

 

 

Tillverkande industri behöver ställa om till Industri 4.0

Hur vet ni då att just er organisation är i behov av att tillämpa dessa tekniker i er produktion? Epicor har listat några punkter som ofta innebär att det är dags för företaget att börja leta efter leverantörer av Industri 4.0-teknik. Ni bör känna igen er i bland annat dessa punkter:

 

 • Ni vill ha mer djupgående analyser i rätt tid.
 • Ni behöver hjälp med digitalisering och att tyda information.
 • Ni vill förbättra kundnöjdheten och kundupplevelsen.
 • Er bransch är hårt konkurrensutsatt med många tekniska aktörer.
 • Ni har svårt att tillsätta lediga tjänster i er verksamhet.
 • Ni vill få bättre inblick i er distributionskedja.
 • Ni vill hitta och lösa problem innan de förvärras.

 

Visserligen är det nog få som skulle svara nej på dessa frågor, men faktum är att de flesta företag inom tillverkande industri behöver omorganisera sitt arbetssätt så att företaget har en chans att ta sig från Industri 3.0 till Industri 4.0. Världen vi har levt i de senaste 50 åren har präglats av Industri 3.0, det vill säga att maskiner har arbetat i fabriker med monotona uppgifter utan att kommunicera sinsemellan. Nu sker dock en förändring och med tiden kommer det att vara helt vitalt för företag att kunna interagera smarta robotar med människorna i företaget. Precis som de tidigare industriella revolutionerna kommer företag som inte hänger med till Industri 4.0 med tiden att exkluderas från marknaden, då de blir omsprungna av företag som med hjälp av den nya teknologin blivit mer effektiva och intelligenta i sitt arbetssätt. SAP skriver om en nyligen genomförd studie som visar att Industri 4.0 har påverkat produktiviteten och lönsamheten hos företag avsevärt, där 63% av tillverkningsföretagen rapporterar en lönsamhetsökning på mer än 5% jämfört med året innan. 61% av företagen rapporterar att Industri 4.0 redan är en konkurrenskraftig teknologi. IFS skriver också om att tillverkarna måste se till att de verkligen förstår trenden, varför den är positiv och hur verksamheten kommer att påverkas på alla nivåer. De som gör det kommer att bli starkare, medan deras konkurrenter försvinner in i obetydligheten.

 

Hör gärna av dig till oss på HerbertNathan & Co ifall du står inför en modernisering av din produktionsprocess och behöver se över dina system. Vi kan vägleda dig genom din digitaliseringsresa.

 

Vill du veta mer om framtidens utmaningar för Tillverkande Industri så titta på vårt Round Table med tema Tillverkande Industri.

Författare: Julia Nyström

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.