ERP

VD-intervju med Stefan Selvander, VD för Orango

Orango vann priset ”Årets Affärssystemprojekt 2019” i konkurrens med flera andra framgångsrika implementeringar. Vi har intervjuat Stefan Selvander, som är VD för Orango.

Först vill jag gratulera till utmärkelsen Årets Affärssystemprojekt 2019. Det var hård konkurrens med flera andra kvalitativa projekt men SabaFruit och Orango tog till slut hem utmärkelsen. Hur känns det nu efteråt, och har ni hunnit fira detta ihop med er kund SabaFruit?

Vi är väldigt glada och stolta över att ha vunnit denna utmärkelse i hård konkurrens men också ödmjuka inför det faktum att kundens insats, i detta fall SabaFruits, är helt avgörande för projektets framgång. Självklart har vi firat detta med kunden men också internt på Orango.

Kan du ge en kort sammanfattning av de faktorer som gjorde att ert projekt ihop med SabaFruit blev så lyckat?

Det finns många faktorer som bidrar till framgången i projektet. Jag skulle vilja lyfta fram dessa tre som allra viktigast:

 • Ett gediget förarbete i form av en genomarbetad förstudie och kravspecifikation där SabaFruit formerade vad de ville åstadkomma med ett nytt affärssystem.
 • Hög involvering av personalen på SabaFruit i ett iterativt arbetssätt där Orango och SabaFruit satt i samma lokal i hög utsträckning.
 • Branschkunskap hos Orango om frukt och grönt samt ett system som passar utmärkt för denna typ av verksamhet.

Intressant att notera är att utmärkelsen i år gick till en leverantör som erbjuder ett affärssystem som inte tillhör den ”internationella” skaran av affärssystem, Bison är ju både en svensk och en nischad produkt. Beskriv vad som är unikt med Bison som affärssystem och vad som gör att systemet kan konkurrera med de etablerade internationella leverantörerna?

Bison är unikt i det att det är en produkt som Orango själv äger och utvecklar och vi har därmed som leverantör full kontroll på produkten såväl tekniskt som affärsmässigt. Detta gör oss mer flexibla än många av våra konkurrenter och tillsammans med den gedigna kompetens inom framförallt partihandel som finns inom Orango har vi ett erbjudande som står mycket starkt. Att Bison passar så väl för SabaFruit beror på att flexibiliteten i uppsättningen av produkten, transaktionståligheten samt branschkompetensen hos konsulterna och i produkten.

Historiken bakom Orango kan betraktas både som kort och lång, då firmanamnet är ganska ungt men bygger på etablerade aktörer i branschen. Berätta lite om er historik och vart ni står idag?

Orangos rötter sträcker sig tillbaka till 2003 då Decido startade i Helsingborg med fokus på konsulttjänster kring Navision. 2008 skapades Kompetensor i Malmö med fokus på affärssystem på IBM-plattform. Dessa två bolag gick samman 2011 och bildade grunden för det som idag är Orango. Efter fyra förvärv och kraftig organisk tillväxt är vi idag nästan 250 anställda med kontor på sju platser i Sverige. Vi har fortsatt ett starkt fokus på affärssystem där vi säljer och implementerar Microsoft Dynamics 365 (Business Central och Finance and Operations) och Bison samt har ett starkt erbjudande kring webblösningar, integration och business intelligence.

Vi ser alla att den pågående digitaliseringen nu ökar i tempo och att allt fler diskuterar möjligheterna och effekterna med AI och robotisering. På vilket sätt förbereder sig Orango inför detta paradigmskifte?

Vi är sedan tre år tillbaka delaktiga i ett forskningsprojekt tillsammans med forskare på Jönköping University kring AI och Machine Learning och vi har också ett eget innovationsprogram med fokus på bl.a. Machine Learning. Vår ambition är att ligga i framkant inom de teknikområden vi fokuserar på. Vi har idag flera konsulter med djup kunskap om AI/ML såväl tekniskt som verksamhetsmässigt och arbetar nu för att ge fler kundföretag tillfälle att ta del av de möjligheter den nya tekniken ger.

Den svenska marknaden för affärssystem befinner sig i konsolidering och Orango är en del av detta. Hur ser era planer ut framåt och vad är era mål för de kommande 2-3 åren?

Inom Orango har vi en målsättning att omsätta 500 MSEK 2022 vilket vi är på god väg att nå. Vi vill också förändra affärssystemsbranschen genom att alltid leverera projekt i tid och på budget, vilket branschen tyvärr varit svag på historiskt. Utmärkelsen årets affärssystemsprojekt är ett bevis på att vi är på rätt väg även här. Vi vill vara den bästa arbetsplatsen och arbetar hårt för att detta ska förverkligas. Slutligen har vi ett stort fokus på våra vertikaler eller branscher, där vi vill bli ledande i de vertikaler vi är verksamma inom.

Och slutligen, vilka erfarenheter tar ni med er från projektet ihop med SabaFruit och hur kommer det att påverka ert arbete framåt i kommande projekt?

Projektet har ytterligare stärkt vår övertygelse att arbeta agilt i projekt med hög involvering av kundens personal. Vi ser också att ett projekts framgång i väldigt hög grad är beroende av att kunden har rätt ledning och mandat på sin sida i projektet. En leverantör kan aldrig kompensera fullt ut för eventuella tillkortakommanden i kundens interna process i en implementation av affärssystem. Framåt kommer vi vidareutveckla vår agila projektmodell och fortsatt vara kräsna med att välja kunder med god förmåga att leda projekt samt driva och förankra förändringar i verksamheten.

Tack Stefan för att du tog dig tid att besvara våra frågor rörande Orango och Bison!

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.