Intervju med Anna Kleine, Regional Director & CEO på Fellowmind Sverige

I november gick bolagen DQC, Endeavor och Orango ihop till ett varumärke och bytte namn till Fellowmind. Om detta vill vi höra mer. HerbertNathan & Co har därför pratat med Anna Kleine som är Regional Director och CEO för Fellowmind Sverige.

 

 


Först får vi säga grattis till den spännande affären med sammanslagningen av de 3 bolagen under ett varumärke! Berätta lite kort om var Fellowmind befinner sig idag och dess historia.

– Tack för gratulationerna! Jag är såklart oerhört glad att vi sen förra veckan äntligen är Fellowmind – ett samlat varumärke för våra bolag Orango, DQC och Endeavor i Sverige och våra systerbolag i övriga Europa. Att agera under Fellowmindflagg är dock inte nytt för oss på något sätt. Endeavor har varit en del av Fellowmind sedan 2017, Orango sedan 2019 och DQC sedan slutet av 2020. När vi nu enas under ett varumärke kan vi tydligare visa både marknaden och våra medarbetare, vår totala styrka och de gemensamma muskler vi har som rådgivare till kunder i deras digitala transformation.

 

Nu när alla Fellowmindbolag i Europa enats under samma namn så kan vi också ta ytterligare steg på vägen i vår resa att bli marknadsledare i Europa inom Affärslösningar, Cloud, Data & AI och andra digitala samarbetsverktyg.

 

 

Sedan tidigare vet vi att bolagen som nu ingår i det Svenska Fellowmind är bra på Microsoft 365 och Dynamics 365 med Business Central, Finance and Operations och CRM. Vilka ytterligare kompetenser adderar ni nu i samband med att DQC, Endeavor och Orango går ihop under det gemensamma varumärket Fellowmind?

Fellowminds filosofi är att vi vill erbjuda hela plattformen till våra kunder. Dynamics 365, Microsoft 365, Azure och Power plattforms – ja att helt enkelt ha hela Microsofterbjudandet i vår portfölj.

 

Detta är en filosofi som såklart inte bara gäller i Sverige utan i Fellowmind i hela Europa, Vi är helt övertygade om att vi genom detta kan visa på en av våra viktigaste värderingar – att vi är ”Better Together”.

 

 

Fellowmind finns i ett större antal europeiska länder, om vi ser här i Sverige; var har ni kontor nu efter sammanslagningen av de 3 bolagen?

– Vi har kontor på samma orter som innan sammanslagningen, Stockholm, Göteborg, Malmö,  Helsingborg, Jönköping, Halmstad, Växjö, Kristianstad. På vissa orter har vi dock flyttat ihop så att vi kan dra nytta av varandras kompetenser och jobba ännu bättre ihop. I Göteborg har vi till exempel flyttat in i ett helt nytt kontor på tre våningar i Emigranten och vi planerar fler hopflyttningar under 2022 och 2023.

 

 

Hur ser du på marknaden för affärssystem idag och i framtiden, är det fortfarande lika relevant att definiera företagens IT-system för ett antal kärnprocesser som ”Affärssystem”? Eller är det något annat som är på väg att växa fram?

– Marknaden går mer och mer åt plattformstänk, där kunderna vill ha en lösning för hela affärsplattformen snarare än ett affärssystem som ”bara” innehåller stöd för kundens operativa processer. Man vill i stället utöka detta med att kunna stödja medarbetarens produktivitet kopplat till de operativa processerna. Även hög automatiseringsgrad blir viktigt i alla delar.

 

Med dessa förändrade behov blir integration en avgörande faktor då ”affärssystemet” är navet i ett it-landskap med sammankopplade best-of-breedlösningar.

 

 

Har marknaden för affärssystem förändrats de senaste 5 åren, och i så fall hur? 

– Trenden vi sett de senaste 5 åren är att företagen gått från att i större omfattning anpassa systemen kraftigt efter sina affärsprocesser till att idag ändra sina affärsprocesser för att fungera med out-of-the-box lösningar. En bidragande anledning till detta är att systemleverantörerna blivit mer molnbaserade och med det erbjuder löpande uppdateringar med mycket högre tempo än tidigare. Kunderna vill enklare och snabbare kunna rida på dessa uppdateringar. I en anpassad lösning är detta svårare. 

 

Trender: 

 • Plattformsbas: OnPrem -> Cloud
 • Uppdateringar: Årligt -> Löpande (månadsvis)
 • Moduler: Standard -> Industri / funktionsanpassat
 • Anpassningar: i systemet -> utanför systemet via tex power platform eller andra lösningar

 

 

Vilka skulle du säga är era största konkurrenter när det kommer till andra Affärssystem?

– Jag skulle vilja säga att vi har många branschkollegor. Vår filosofi har nämligen alltid varit att inte fokusera så mycket på konkurrenter utan på våra kunder och vårt eget erbjudande i stället. Vi representerar något unik på marknaden där vi kombinerar vår djupa plattformskompetens med industrikompetens, verksamhetskompetens, strategiskt partnerskap med Microsoft, långsiktiga partnerskap och människor i centrum.

 

Så som branschkollega så skulle jag känna mig utmanad 😉

 

 

Det händer också mycket inom Robotisering och AI. Hur tycker ni som affärssystem-leverantör att man skall förhålla sig till denna utveckling? Integrera eller utveckla egna lösningar inom ramen för affärssystemet?

– Vi tror på att systemleverantörerna kommer att fortsätta bygga in AI/RBA i sina lösningar, men vi tänker att vi också kommer att behöva hjälpa våra kunder med att bygga den typen av förmågor och lösningar. Så kombinationen av båda tror vi starkt på.

 

 

Vad står överst på er lista när det gäller framtida vidareutveckling av produkter/tjänster både mot privata sektorn och offentliga myndigheter?

– För både privat och offentlig sektor gäller ytterligare sömlösa kopplingar mellan appar och lösningar och att få olika typer av applikationer att samverka på ett enkelt sätt, men kanske baserat på samma tekniska bottenplatta.

 

 

Till sist; Jag läser på eran hemsida om ”Vår metod med att se helheten mellan människa och teknik kallar vi gärna ett ”holistiskt” tillvägagångssätt, där vi sätter människor i centrum och ser till att tekniken fungerar för dem.”  Det där låter spännande, utveckla gärna detta lite mer hur ni i praktiken tar er an uppgiften med ett holistiskt tillvägagångsätt.

– Vårt löfte till våra kunder handlar lika mycket om människor som om teknik. Det är grundpremissen för allt vi gör. Man kan säga att vi vill säkerställa att tekniken fungerar och ger rätt förutsättningar så att våra kunder får mer tid för att skapa värde för sina kunder och medarbetare.

 

På tekniksidan erbjuder vi dedikerade experter och lösningar för i princip alla delar av den digitala transformationen. Den mänskliga aspekten på teknikutvecklingen är dock avgörande för oss. Där People-at-heart, människor närmast hjärtat är en filosofi vi anammar när vi jobbar med tekniska lösningar som såklart inte bara ska fungera tekniskt – utan även för individen.

 

Ytterligare en av våra vinnande strategier i Fellowmind är att vi tror och jobbar väldigt inriktat med industrikompetens. Genom att erbjuda våra kunder unik branschkompetens kan vi vara en ännu bättre leverantör. En filosofi som ligger helt i linje med Microsofts. Fellowmind erbjuder idag unik branschkompetens inom flera olika områden som till exempel handel, tillverkning, tjänstesektorn med flera.

 

För att vara en leverantör i världsklass så är vi inte bara experter på tekniken, har människan i fokus, och satsar på branschspecifik kompetens – vi har också verksamhetskompetens. Det innebär att vi har förståelse för kundens verksamhet, processerna och affären för att också kunna förmedla det mervärdet – som våra kunder uppskattar.

 

Vårt långsiktiga mål för Fellowmind är att bli topp 10 partner med Microsoft i världen. Vi är redan topp 3 i Sverige inom vissa områden, men för att nå vårt långsiktiga mål är ambitionen att bli topp 3 partner i Sverige inom alla områden. Genom att vara så nära Microsoft (som vi redan är på många områden) får vi många fördelar som gagnar våra kunder. Vi kan tillsammans jobba med teknikutveckling och därmed också vara proaktiva mot våra kunder snarare än reaktiva.

 

 

Tack Anna för att du tog dig tid till denna intervju!

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

 • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
 • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.