morkbla

Den nya generationens affärssystem

Utvecklingen av affärssystem är drivet av olika faktorer där den tekniska utvecklingen är en betydande faktor. Ett sådant område där den tekniska utvecklingen styr är affärssystemets gränssnitt. Just nu ser vi flera system som står i begrepp eller just har introducerat ett nytt webbgränssnitt. De leverantörer som nu tar steget fullt ut till ett webbgränssnitt har därmed utvecklat den 3:e generationens gränssnitt.

Första generationens teckenbaserade gränssnitt hängde med till mitten på 1990-talet. Då ersattes det i olika varianter av ett mer ”windowsliknande” gränssnitt hos många leverantörer. En av de tidigaste leverantörerna med windowsgränssnitt var Visma med sitt P2 som sedan namnändrades till Visma Business. Systemet ”skrämde slag” på övriga leverantörer som mer eller mindre blev tagna på sängen med detta tekniksprång i branschen. Det spelade då mindre roll att de etablerade systemen hade mycket mer funktionalitet inbyggd i sina affärssystem. Det var det nya moderna, 2:a generationens gränssnitt, som drog intresset till sig och det var helt nödvändigt för alla leverantörer att komma med något liknande. För många system blev det en halvmesyr där man i princip la ett skal över det gamla medan andra började om från början och ersatte det gamla med ett ”äkta” windowsgränssnitt.

När det nu är dags för den 3:e generationens gränssnitt så är det en av ”veteranerna” i branschen som tar täten. Pyramid som utvecklas av Unikum i Lund presenterar nu ett helt nytt webbgränssnitt. Pyramid med ursprung i slutet på 1980-talet tar nu ett viktigt kliv in i framtiden och visar på den riktning som hela branschen måste gå de närmsta åren.  Unikum visar samtidigt att det egentligen inte finns något ”bäst före datum” på affärssystem, utan det handlar mer om att ha resurser och insikt i vad som krävs för att hänga med i den tekniska utvecklingen och ta affärssystemet till ”nästa generation” med jämna mellanrum.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.

Kontakt

  • Genom att anmäla dig lämnar du ditt samtycke till att HerbertNathan & Co får spara och använda dina personuppgifter in enlighet med vår integritetspolicy.
  • Prenumerera även på vårt nyhetsbrevet som bl.a. innehåller information om aktuella frukostseminarier, rapporter och bloggar.